La Banca Ètica entén que l’economia ha de servir per satisfer les necessitats bàsiques de les persones enfront del lucre i per tant orienta les seves inversiones en projectes que garanteixen un benefici per a les persones i el medi ambient. On inverteix la banca ètica els nostres diners?

Desenvolupament al Sud

Gairebé el 20% dels diners que dipositem a la banca ètica es destinen a projectes de cooperació al desenvolupament, en cooperatives de famílies productores que ens fan arribar productes de comerç just i en micronegocis gestionats per dones

 

Invertir en comerç just és oferir finançament a famílies que s’organitzen en cooperatives participatives, i apostar per un model que garanteix rebre un preu just pel treball realitzat i beneficis per a la comunitat. També reben crèdit botigues de comerç just que permeten a la ciutadania del Nord exercir un consum crític i solidari. [Pots veure un exemple en aquest video]
La Banca Ètica ofereix microfinançaments a persones que la banca convencional exclou. Més del 75% de receptores d’aquests préstecs són dones, que poden iniciar petits negocis que permeten mantenir a la família i a sostenir la seva comunitat.

Medi ambient

Més del 40% dels diners que dipositem a la banca ètica es destinen a projectes d’agricultura ecològica, energies renovables i preservació del medi.

 

La lluita contra el canvi climàtic i la generació d’alternatives ecològiques requereix finançament. La Banca Ètica inverteix en potenciar models energètics sostenibles, finançant projectes que desenvolupen les energies renovables i potenciant la bioconstrucció.
Aposta per l’agricultura ecològica, oferint crèdit a iniciatives de producció i comercialització de proximitat. Així com també pal.lia les externalitats negatives del model econòmic actual reforestant boscos o recolzant ONGs de defensa ambiental. [Pots veure un exemple en aquest video]

Iniciatives socials

Més del 30% dels diners que dipositem a la Banca Ètica es destinen a el treball cooperatiu, a iniciatives empresarials d’inserció social, a projectes culturals i educatius, a la promoció de la vida i valors comunitaris.

 

La Banca Ètica cerca la transformació de la societat i entén que això passa per potenciar una altra educació, art i cultura a l’abast de tothom, practicar un oci responsable, entendre la salut de manera integral, promoure iniciatives de creixement personal… i l’enfortiment de l’economia solidària.
Aposta pel treball en cooperatives, com a forma organitzativa democràtica i participativa,i per iniciatives que inclouen sectors poc reconeguts a la societat: persones amb discapacitats, en risc d’exclusió social, gent gran… [Pots veure un exemple en aquest video]

Oikocredit

Cooperativa de crèdit que inverteix en projectes de cooperació al desenvolupament als països del Sud, com el Comerç Just o micronegocis gestionats per dones.

Fiare

Entitat financera creada des de la societat civil que canalitza estalvi del públic cap al finançament d’iniciatives socials al servei de la justícia.

Triodos Bank

Banc europeu creat el 1980, que opera a l’estat espayol des de 2004 i té oficina a Barcelona des de 2006, posant en pràctica una política d’inversió responsable i sostenible.

Coop 57

Cooperativa de serveis financers creada l’any 1996 i orientada a promoure la intercooperació i satisfer les necessitats financeres de les iniciatives socials en el marc de l’economia solidària.

www.oikocredit.cat
www.projectefiare.cat
www.triodos.es
www.coop57.coop
[+ info a l’apartat de recursos]

 

  Últimes notícies...

ffc9ee656cd881cb82aa1f4004a41a8e-503_INFOGRAFIA_BBVA

Campaña Banca Armada en la Junta de accionistas del BBVA 2017

Hoy 17 de marzo miembros de la Campaña Banca Armada participarán en la junta anual de accionistas

ecosdetransformacio-bancaetica

Banca armada o Banca ética?

  Banca armada o Banca ética? -Els bancs que inverteixen en armes- Per Jordi Calvo del Centre

cartell-644x320

Les finances ètiques i solidàries a la FESC 2016

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) celebra del 21 al 23 d’octubre la seva